EPMSZP HERCZOG PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA      
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Önéletrajz
1961. május 5-én születtem Budapesten. Férjemmel három gyermeket nevelünk. 
Az általános iskolát Csákváron    végeztem 1975-ben, majd a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium orosz tagozatán érettségiztem 1979-ben. A Kertészeti Egyetem Tartósítóipari Karán 1985-ben tartósítóipari mérnök és orosz nyelvi szakfordítói diplomát szereztem. Ezután levelező tagozaton fejeztem be az ELTE Portugál nyelv és irodalom szakát 1994-ben, amelyet az European Business School-on tett abszolutórium követett.
 
Az egyetem elvégzését követően a Kertészeti- és Élelmiszeripari Egyetem Borászati Tanszékén dolgoztam mint az MTA tudományos ösztöndíjasa, majd a Sör- és Szeszipari Tanszéken egyetemi tanársegédként. 1994-től a National Starch and Chemical képviselője, 1999-től a vállalat kelet-közép-európai Business Development managere voltam (1997-ig a cég az UNILEVER csoporthoz tartozott).
 
Az 1989-es megalakulásától kezdve az MSZP tagja vagyok, az MSZMP-be 1985-ben léptem be. 1998-ban, majd 2002 novemberében az MSZP Fejér megyei listájáról választottak meg országgyűlési képviselőnek. Az MSZP országos elnökségének voltam tagja 2007-2012 között; 1998-2002-között az Ügyrendi és az Európai Integrációs Ügyek Bizottságaiban, 2002 őszétől a Külügyi és a Környezetvédelmi Bizottságokban tevékenykedtem. 1999-től az Európa Tanács magyar delegációjában dolgoztam. Strasbourgban két évig a szocialista frakció női bizottságának vezetőjeként voltam tagja a frakcióvezetésnek. Alelnökként részt vettem az Interparlamentáris Unió magyar-angol, illetve magyar-amerikai tagozatának munkájában.
 
Az MSZP 2002. március 12-i kongresszusán képviselőjelöltnek választottak az MSZP európai parlamenti listáján. 2004 -2009 között az Európai Parlament képviselőjeként dolgoztam a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságban, póttagja voltam az Ipari, Energiaügyi és Kutatás-Fejlesztési Bizottságnak, a Költségvetési Ellenőrző Bizottságnak, továbbá tagja voltam az EU-Kanada és az EU-EGT parlamentközi delegációknak, a Kis- és Középvállalkozás-fejlesztési és a Lisszaboni Stratégia Munkacsoportnak. 2009-ben az MSZP Európai Parlamenti listáján ismét bekerültem az EP-be, ahol jelenleg tagja vagyok a Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságnak és az EU-Örményország, EU-Azerbajdzsán, EU-Grúzia Parlamenti Együttműködési Bizottságokba delegált küldöttségnek, valamint az Euronest Parlamenti Közgyűlésbe delegált küldöttségnek. Póttagja lettem a Költségvetési Bizottságnak és a Költségvetési Ellenörző Bizottságnak, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségnek. Az EP szocialista képviselő csoportja két és fél évre kincstárnokává választott. Elnökségi tagja vagyok az alábbi európai szervezeteknek: Európai Energia Fórum, Európai Internet Alapítvány, Fórum a Nukleáris Energia Jövőjéért.