blindfriendly
rss
A kevesebb több – a hatékony nyersanyag-felhasználásé a jövő
 "Nem az a megoldás, ha leépítjük az ipart, hanem az, ha nyersanyag- és energiahatékonnyá, szénszegénnyé tesszük az európai gazdaságot. Ehhez viszont nemcsak az iparnak, de a fogyasztói szemléletünknek is meg kell változnia" – fogalmazott Herczog Edit szocialista EP képviselő az európai kozmetikai- és egészségipar európai szervezete, az A.I.S.E. „Nyersanyag hatékonyság – a Rio +20 elé" című rendezvényén.
 
A képviselő szerint eddigi fogyasztási szokásaink eredményeként forrásaink apadóban vannak, miközben jövőbeli jólétünket kockáztatjuk. A civilizáció káros környezeti hatásainak négyötödéért a háztartások fogyasztása felel, különös tekintettel a fűtésre, a közlekedésre, élelmezésre. A jövő feladata, hogy a fogyasztói tudatosság növelése érdekében mi magunk is több információt szerezzünk a vásárlás előtt. Ismerjük meg, hogy a termék hogyan készült, honnan jött, mekkora környezeti lábnyoma van.
 
Az iparági tanácskozáson, melyet az ENSZ 20 éves riói klímakongresszusát értékelő 2012-es "Rio 20+" találkozó jegyében rendeztek, elsősorban az FMCG (Fast moving consumer goods) szektor felelősségét emelte ki a politikus. Szerinte a napi fogyasztási cikkek gyártói és forgalmazói kommunikálnak a legintenzívebben a fogyasztókkal, így ők tehetik a legtöbbet a kívánt szemléletváltozás érdekében.
 
Az ipar lehetőségei kapcsán Herczog elmondta, hogy a válság nemcsak a beruházási tőkére, de a humán tőkére is rossz hatással volt. Mindamellett szerinte a cégeknek előre kellene menekülnie: nem leépíteni kell, hanem az innovatív eljárásokba beruházva támogatni a növekedést és a foglalkoztatást. "Ehhez a technológiaváltást segítő, erős európai iparpolitikai programra lesz szükség" - érvelt Herczog.
 
 
2011.12.01. 09:22
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: