blindfriendly
rss
Az USA és az EU együttes erővel gyorsabban kerülne ki a válságból!
 „A jelenlegi világgazdasági helyzetben üdvözlendő minden olyan lépés, amely szorosabbra fűzi a két gazdasági térség kapcsolatát, és összehangolja cselekvésüket” – mondta Herczog Edit a „Transzatlanti Tudományos Híd Épül” címmel az Európai Bizottság által szervezett kerekasztal beszélgetésen hétfőn, ahol mint ITRE bizottságban a versenyképességi fejezetért felelős jelentéstevő vett részt. A rendezvény elsősorban a tudományos együttműködés kedvező gazdasági és politikai hatásaira igyekezetett felhívni a figyelmet.
 
„Tudomány és politika egyszerre keresik a válaszokat a globális társadalmi kihívásokra” – fogalmazott Herczog Edit a „Tudomány a jobb politikáért: tudományos támogatás a szakpolitikák tervezéséhez” című panelbeszélgetésen. A képviselő úgy érvelt: ezért most a politika és a tudomány, valamint a két nagy gazdasági térség, az USA és az EU többdimenziós együttműködése a cél.
 
Herczog szerint a globális gazdasági és politikai kihívások sokrétűek, hiszen természeti-, pénzügyi- és humánerőforrások terén is szűkös a kínálat. Ez utóbbit azonban lehet fejleszteni, és ennek is az együttműködés homlokterében kell szerepelnie. Mindkét térség számára a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás növelése a legfőbb politikai kulcskérdés, ehhez a tudományos kiválóság növelése, az innováció adhatja a megfejtést. A képviselő szerint ezért a pénzügyi tervezés során – itt elsősorban az EU formálódó, 2014-ben induló hétéves költségvetési ciklusára utalt – alkalmazkodni kell a konkrét ütemtervekhez, mint az innovációt a zászlójára tűző EU 2020 stratégia vagy a 2050-ig tervező Energia-ütemterv.
 
„A két térség gyorsabban és megerősödve kerülhetne ki a válságból, ha összehangolt lépéseket tenne a válságmenedzselés terén” – tette hozzá Herczog. „Európa a hatos csomaggal régen nem látott léptékben lépett előre, így most a két térség együttes erőfeszítésein a sor” – fogalmazott.
 
2011.11.22.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: