blindfriendly
rss
Vállalkozásbarát környzetre és operatív programokra is szükség van
„Bármennyire is elkötelezett az Unió a KKV-k támogatása mellett, ma a kormányokon múlik, hogy mennyi pénz jut a rendszer alsóbb szintjeire” – fogalmazott Herczog Edit a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége csütörtöki konferenciáján.
 
A politikus szerint ma túl sok szó esik az uniós tagság hátrányairól, mint például a szigorodó szabályok és a növekvő bürokrácia, de keveset beszélünk arról, hogy milyen előnyökkel járt az integráció a mindennapokban. A pénzügyi források megnyílása mellett itt azt is tekintetbe kell venni, hogy az Erasmus-programban évente 2500 diák tanul külföldön és 1500 nálunk, hogy nemcsak a külföldi áru jelent meg itthon, de a hazai termék is ki tud jutni az európai polcokra, hogy személyigazolvánnyal utazhatunk egész Európában, és békében élünk.
 
Herczog úgy fogalmazott, egy korszerű szemléletű KKV-nak ismernie kell az uniós törekvéseket és lépéseket, beismerte azonban, hogy ez nehéz dolog a finanszírozási és humán erőforrás gondokkal küzdő kicsiknek. Ma még nagyon kevés információ jut el az uniós intézményektől közvetlenül a KKV-khoz, ezen a jövőben változtatni kell. A képviselő a közelmúltban elfogadott kisvállalkozói intézkedési csomag tanulságait összegezve elmondta, hogy a bürokrácia csökkentése mellett – amelytől egyébként 150 milliárd euró hasznot remél az EU – a legfontosabb a kicsik exportképességének növelése. A KKV-k alig 8%-a végez export tevékenységet, ezt mindenképpen növelni kell a különféle támogatási eszközökkel.
 
„Bármennyire vállalkozásbarát is az európai környezet, ha nem jut elég pénz a kicsiknek” – érvelt Herczog, aki szerint a KKV-k is a kárát látják annak, hogy Magyarország egyre kevésbé hatékonyan nyúl az uniós forrásokhoz. A képviselő szerint a támogatási rendszer gyengeségeinek megoldását a fejlesztési miniszternek mihamarabb meg kell találnia, és az uniós forrásokat maradéktalanul le kell hívnia, hogy azok gazdaságélénkítő, vállalkozásgyarapító hatása érvényesüljön itthon is.
 
2011.11.18.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: