blindfriendly
rss
AZ EU-nak az Északi-sarkvidékre is figyelnie kell!
 A közel-keleti készletek kimerülésével Európának fel kell készülnie az Északi-sarkkörön rejtőző szénhidrogének kinyerésére – állítja Herczog Edit. Az EP-képviselő szerint mielőbb stratégiát kell készíteni a sarkköri energiaforrások kinyerésére és gazdaságos szállítására, hiszen kiélezett verseny várható. De a vállalatoknak nem szabad a múlt aranyásóinak profithajhászó módszerével rövid távon gondolkodni, hanem a hosszú tavú, fenntartható termelésre kell koncentrálni – véli a szakpolitikus.
 
„Az EU kiszolgáltatott energiaforrások területén, ezért kiemelkedő fontosságú, hogy kidolgozzon, egy összehangolt, egységes, az északi területekre vonatkozó közös, uniós stratégiát” – fogalmazott a képviselő a plenáris ülésen.
 
A Föld fennmaradó szénhidrogénkészletének közel egy ötöde az Északi-sarkvidéken található, mely új perspektívát jelent az Unió számára. A távoli észak nemcsak fosszilis, de megújuló energiakészleteket is rejt, ezzel pedig kulcsfontosságú az Európa 2020 program megvalósításához. Komoly verseny várható az északi területek energiaforrásaiért, ezért az EU-nak az elsők között kell lépnie, ha nem akar lemaradni.
 
A sarkköre vonatkozó uniós stratégiának szorosan össze kell fonódnia az EU energiainfrastruktúra prioritásaival, az észak-déli irányú vezetékrendszer kiépítésével. „Megfelelő politikával az Unió nemcsak diverzifikálni tudja forrásait és csökkenteni egyoldalú energiafüggőségét, de javítja világpiaci versenyképességét és nagyot lép előre a fenntarthatósági pályán” – zárta hozzászólását Herczog.
 
2011.01.20.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: