blindfriendly
rss
A debreceni iskolások voltak a legkreatívabbak
A debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyerte kisfilmjével az Európai Bizottság „Színtiszta utánzat” címmel kiírt kreatív pályázatát - jelentette be Herczog Edit EP-képviselő az iskola tanulói körében pénteken. A 10-15 éves fiatalok számára kiírt pályázat célja a hamisítás veszélyeinek bemutatása volt. Az ünnepélyes díjátadó június 23-án lesz Brüsszelben, melyre a teljes győztes csoport kiutazik.
 
 
Herczog Edit, az EP szakpolitikusa, a „Hamisítás, csalás és szervezett bűnözés elleni parlamenti fórum” elnöke a bejelentés kapcsán elmondta: nagyon fontos, hogy minél fiatalabb korban szembesüljenek a gyerekek a hamisítás veszélyeivel, hiszen az európai GDP akár 12%-át kitevő hamisítás és csalás nemcsak a munkahelyeket veszélyezteti, de az egészségre is komolyan ártalmas lehet. A képviselő méltatta az iskola kisfilmjének ötletességét, amely régi meséken keresztül járta körül a témát, és végül a több mint száz pályamű közül a legjobbnak bizonyult a videó szekcióban.
 
Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerint a hamis termékek piacán egyszerre kell csökkenteni a kínálatot és a keresletet. Míg az elsőben a törvényi szabályozás szigorítása, korszerűsítése segíthet, addig az utóbbiban a szemléletformálásé a főszerep. "Éppen ezért fontosak az ilyen, minél fiatalabb korosztályt megcélzó programok" - véli a szakember. Az Európában az elsők között megalakult HENT ezért együttműködik a pályázatot is gondozó Hamisítás és Kalózkodás Elleni Európai Megfigyelőközponttal.
 
****
 
 
A győztes kisfilm megtekinthető:
 
 
2010.06.09.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás