blindfriendly
rss
Egyre csábítóbb az euróövezet
Két szempontból is történelminek nevezte Herczog Edit az európai állam- és kormányfők múlt heti csúcstalálkozóját. A szocialista EP-képviselő szerint a Tanács ülésén elfogadott javaslatok egyszerre építik és megosztják Európát.
 
Herczog Edit az EP strasbourgi plenáris ülésén zajló vitában a Tanácsülés politikai sikereként értékelte, hogy az alapítók szellemében az Unió történelmének eddigi legradikálisabb integrációs, a tagállamok szolidaritására alapozott döntéseit sikerült meghozni, ezzel a Európa tovább építésének irányába haladnak. Ugyanakkor a szocialista politikus úgy fogalmazott, történelmi a csúcs abból a szempontból is, hogy az alapítók szellemével ellentétben egy új, gazdasági vasfüggöny kialakítására kínál lehetőséget az a javaslatcsomag, amely kizárólag az eurózóna tagállamainak és bankjainak megmentésére koncentrál.
 
A képviselő szerint fájdalmas, hogy az egykor álmodott egységes Európa helyén két világ épül, ennek következmények tragikusak lehetnek. Herczog felhívta a figyelmet arra, hogy a héten 80. születésnapját ünneplő Horn Gyula két hatalmas világrend árnyékában képes volt átvágni a vasfüggönyt, míg Orbán Viktor az EU vezetőinek szemet hunyásával építheti a falat Magyarország és az Unió közé. Ebben ráadásul a Tanács legfrissebb döntései még asszisztálnak is, hiszen a kormányfő értékelése szerint Magyarország győzött, az EU behódolt a magyar gazdaságpolitikának.
 
 
2012.07.06. 12:37
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: