blindfriendly
rss
Európa új lendületet kaphat
Herczog Edit üdvözli, hogy az Unió és a tagállami költségvetések pénzügyi stabilitásának megteremtése mellett a növekedés beindítására is komoly források jutnak a friss európai paktum nyomán. Az EP pénzügyi bizottságának tagja szerint az európai állam- és kormányfők részvételével megrendezett, maratoni csúcson eldöntött 130 milliárdos gazdaságélénkítő csomag bizonyítja, hogy a tagállamok észbe kaptak, és letérnek végre a kizárólag a megszorításokra alapozott gazdaságpolitika útjáról.
 
 
Herczog Edit szerint az uniós csúcson elhatározott bankunió, az európai pénzintézetek közös felügyelete, illetve a tagállami költségvetési politika szorosabb európai ellenőrzése egyaránt fontos lépések az integráció elmélyítése, egyúttal az európai szolidaritás kiteljesítése felé. A képviselő szerint a tagállamok felismerték, hogy Európában mind egy hajóban evezünk, így jelentős jogosultságokról mondtak le.
 
A képviselő a csúcstalálkozó igazi eredményének azonban annak a kb. 130 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagnak a megszavazását tekinti, amelytől a munkaerőpiac bővülését várja Európa. Herczog szerint ez az első komoly lépés azóta, hogy a Tanács több hónappal ezelőtt a zászlajára tűzte a növekedéspárti politikát.
 
Herczog külön üdvözli, hogy döntés született az egységes európai szabadalom kérdésében is. Ez olcsóbb, egyszerűbb és biztonságosabb szabadalmi eljárást jelent majd a cégeknek, több szabadalmat, nagyobb globális versenyképességet, ezáltal több minőségi munkahelyet hozhat Európának.
 
A képviselő egyúttal arra figyelmezteti a kormányt, hogy bár a tagállami költségvetéseket a jövőben szigorúbban ellenőrzi majd az Unió, a célok és eszközök meghatározása továbbra is a kormányok feladata marad. Ezért a kormánynak olyan intézkedéseket kell kidolgoznia a jövőben, amelyek megfelelnek az uniós szinten elfogadottá vált növekedés és munkahelyteremtés politikájának, és segítenek abban, hogy a most eldöntött forrásokból hazánkba is jusson, hiszen nagyon messze járunk még a választási kampányban ígért – és égetően szükséges – egymillió új munkahely megteremtésétől.
 
2012.06.29. 15:00
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: