blindfriendly
rss
Pénzügyi támogatás a nukleáris biztonságnak
 „A tudásközpontú Európa győzelmének tekinthető, hogy az EU nemcsak a szavak szintjén veszi komolyan a nukleáris kutatások, így a biztonságosabb Európa támogatását, de pénzügyi forrásokat is hajlandó az ügy mögé állítani” – kommentálta Herczog Edit, hogy az EP költségvetési bizottsága jelentős többséggel támogatta az európai fúziós reaktor (ITER) projekt további 1,3 Mrd eurós bővítését.
 
A frissen megszavazott forrás célja, hogy a következő, 2014-ben induló hétéves költségvetési keretprogram indulásáig biztosítsa a kutatások zökkenőmentes folytatását.
 
Herczog szerint nemcsak az egész európai tudományos közösség felé bír komoly üzenettel, hogy a pénzügyi megszorítások idején komolyan veszik a kutatások által megteremtett értéket, de az is a döntés mellett szól, hogy így nem kell egyéb, folyó kutatásoktól elvonni forrásokat a fúziós erőmű megépítéséhez. „Ezzel nem veszélyeztetjük Európa pozícióját a kiélezett nemzetközi tudományos és innovációs versenyben” – fogalmazott az EP ITER-jelentésén dolgozó képviselő.
 
2011.12.06. 17:23
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: