blindfriendly
rss
Rugalmasabb pénzügyi szabályozással gyorsítsuk fel a kutatás-fejlesztést!
"Ne a könyvelő, hanem a kutató legyen az uniós forrásból finanszírozott kutatási programok főszereplője" – fogalmazott Herczog Edit, aki szerint a pénzügyi szabályok rugalmatlansága miatt is lassult a kutatás-fejlesztés az elmúlt években Európában.
 
Az EP kutatási bizottságának (ITRE) álláspontját ismertető képviselő szerint felül kell vizsgálni az uniós pénzek elköltésének minden részletét szigorúan szabályozó pénzügyi rendeletet, mert annak szó szerinti alkalmazása akadályozza a kutatási projektek fenntartható finanszírozását. A bizottság által felülvizsgált rendelet – amely nem képes kezelni a kutatási projektekben rejlő kockázatokat – nagyfokú rugalmatlansága miatt ugyanis egyre kisebb a kockázatvállalási hajlandóság, a bonyolult pénzügyi keretmunka miatt egyre kevesebb a lehívott forrás.
 
Herczog szerint mielőbbi egyszerűsítésre, egyszerűsítésre és egyszerűsítésre van szükség. Meg kell könnyíteni a hitelekhez való hozzáférést, hogy megfelelő eredményt érjünk el. Ezen kívül oda kell figyelni a nem tervezhető kimenetelű kutatásokra jellemző magasabb hibakockázatra, amely menedzseléséhez új pénzügyi eszközökre, valamint a piaci finanszírozási forrásokra (ún. PPP-kre) van szükség.
 
„ Ezek a legfontosabb kéréseink azzal a kívánalommal, hogy több innováció, több kutatás, több fejlesztés legyen, hiszen ezek a mérföldkövek, hogy ha sikeres Európát szeretnénk kialakítani a jövőben” – zárta hozzászólását Herczog.
 
2011.10.26.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: