blindfriendly
rss
A következő fél évben tető alá kell hozni az atomhulladék irányelvet
 „A nukleáris hulladék kezeléséről szóló egységes európai irányelv lehet a garancia arra, hogy az atomenergia a mindennapok biztonságos részévé válik” – mondta Herczog Edit az EP Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága ülését követően. A szakbizottság a 2011 első felére tervezett, vélhetően még a magyar elnökség alatt elfogadásra kerülő irányelvről tárgyalt.
 
„Az atomenergia a szemünk láttára fejlődött ki a 20. században, és vált a mindennapi energiatermelés részévé, de több mint 50 évvel az első atomerőmű működésbe lépése után, továbbra sincs a kezünkben egy az Európai Unió egészére érvényes hulladékkezelési irányelv, illetve nem rendelkezünk a radioaktív hulladék végső elhelyezésére alkalmas tárolókkal sem” – fogalmazott Herczog Edit. A képviselő utalt arra, hogy 14 tagállam összesen 143 atomerőműjéből származó évi közel 7000 köbméter hulladéknak a sorsáról kellene minél előbb közösen döntenünk, kiemelt figyelemmel a nagy aktivitású, tovább nem hasznosítható atomszemétre.
 
Herczog szerint két évvel a nukleáris biztonságról szóló irányelv elfogadása után itt az idő, hogy rendet tegyünk az atomhulladék kérdésében is, de számos politikai és gazdasági kérdésben súlyos döntéseket kell meghozni. „Hol és milyen forrásokból épüljön meg Európa tárolója?” – mutatott rá a képviselő arra a tényre, hogy sem földrajzi, sem gazdasági racionalitása nincs az elaprózott építkezésnek. „Ebből a szempontból az atomhulladék kezelése Európában az egységes piac mintájára kell, hogy működjön” – érvelt a képviselő.
 
Üdvözölte egyúttal Herczog Günther Oettinger energiaügyi biztosnak feltett kérdésére érkezett bizottsági választ, mely szerint Európa 2050-ig képez stratégiai terveket az atomenergiával kapcsolatban. Ismert, hogy a Bizottság által kidolgozott nukleáris tájékoztató programok korábban mindössze néhány évet öleltek fel. Oettinger szerint a 2011 végéig elkészülő új tájékoztató program már 2050-ig tartó időszakra vonatkozó energiafejlesztési forgatókönyvek összefüggésében határozza majd meg az atomenergia szerepét, különös tekintettel a beruházási igényekre és a kihívásokra. Herczog szerint ez a nukleáris energia elfogadottságának növekedését jelzi, és esélyt ad végre arra, hogy az atomenergia megtalálja stratégiai helyét az európai energiaszolgáltatás rendszerében.
 
2011.01.27.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: