blindfriendly
rss
Szénfillér: Brüsszelre várva
 A kormány feladata, hogy a végsőkig harcoljon a gazdaságosan fenntartható szénkitermelés meghosszabbításáért. A bányák idő előtti bezárása nemcsak bányászcsaládok ezrei számára jelent szociális katasztrófát, de milliárdos nagyságrendben hagy az ország számára értékes energiahordozókat a föld alatt – fogalmazott Herczog Edit EP-képviselő Bányászvárosok III. Bátonyterenyei Találkozóján pénteken.
 
Ismert, hogy a Tanács 2002. július 23-i 1407/2002/EK rendelete a szénipar részére nyújtott állami támogatásról 2010. december 31-én hatályát veszti, azaz nem nyílik mód a tagállamok számára szénkitermelés közvetlen támogatására. A Bizottság érvei szerint a kitermelés nem gazdaságos, illetve a kőszéntermelés az uniós energiamix kis hányadát – mintegy 5%-át – teszi ki. Az Unió tervei szerint tovább támogatják a szénbányászat szerkezetátalakítási programját, azaz a bezárásra ítélt bányák leszerelése, a területek rehabilitációja, a munkavállalók elbocsátásából származó szociális költséges kerülhetnek az állami dotáció körébe. Az EP november végén szavazza meg a támogatások meghosszabbításáról szóló jelentést. Míg azonban a parlament 2018-ig engedélyezné a leépítést – erről többpárti egyetértés alakult ki az EP szerdai szénipari kerekasztalán – a Bizottság 2014-et javasolja. A szűk keresztmetszet a konzervatív összetételű Tanács, mely a december 10-ei versenyképességi tanácsülésen hozza meg döntését, és 2010-re szűkítené a támogatási periódust.
 
Herczog Edit szerint még megmenthető lenne a 3.000 embernek munkát adó Márkushegyi bánya, és a Vértesi Erőmű. Mindössze a kormánynak kellene felülvizsgálnia korábbi, a mielőbbi bezárás mellett szóló, eddig szerencsére nem teljesített ígéretét. A gazdasági miniszter feladata, hogy Brüsszelben a többi érintett tagállammal – elsősorban Németországgal, Romániával és Spanyolországgal – együtt a 2018-ig kitolt támogatási periódus mellett lobbizzon, ugyanis Európa szerte 200 ezer családot is érinthet az energiaszektor ilyen léptékű átalakítása, ezt az érvet pedig a Tanács sem hagyhatja figyelmen kívül.
 
2010.09.17.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: