blindfriendly
rss
A növekvő kőolajéhség további katasztrófákért felelhet
 Tisztán kell látnunk az olajkitermelés kockázatait, és határt kell vonnunk a kőolaj, mint energiahordozó szerepének az európai energia- és üzemanyag felhasználásában – utalt Herczog Edit a Mexikói-öbölben a napokban is folytatódó olajszivárgásra. A képviselő a plenáris ülés olajkitermelésről szóló vitájában amellett érvelt, hogy idejében fel kell ismerni az olajkorszak végét, és át kell nyergelni más, korszerűbb technológiákra.
 
„Legfontosabb feladatunk, hogy egyszerre találjuk meg a módját a világ folyamatosan növekvő energiaigénye kiszolgálásának, illetve a környezetbarát energiaszolgáltatás kialakításának” – összegezte az európai energiapolitika kihívásait Herczog Edit. „A Deepwater Horizon katasztrófáját követő, több hónapja tartó olajszivárgásról már most Amerika több évtized óta legsúlyosabb környezeti csapásaként beszélnek” – utalt a kritikus helyzetre a képviselő. „Miközben még ma is naponta ezer hordó olaj ömlik a Mexikói-öbölbe az elsüllyedt fúrótoronyból, itt nekünk európai döntéshozóként arra kell törekednünk, hogy hasonló katasztrófák ne következhessenek be Európában” – tette hozzá.
Szakértők szerint 2030-ra új, naponta legalább 40 millió hordó kőolaj kitermelésére képes forrásokat kell találni – ez pedig Szaúd-Arábia termelésének négyszeresét teszi ki –, különben hosszú távon nem lesz elkerülhető az olajárrobbanás. Pillanatnyilag még elegendőek az olajkészletek, ám a kínálat szerkezete hosszú távon sokkal magasabb olajárra, esetleg újabb olajválságra enged következtetni.
„Ezért a gazdaságot maholnap át kell állítani egy teljesen másfajta energiahasznosítási modellre, nemkülönben a közlekedést, amelynek jövőjét ugyancsak más energiahordozókra – például hidrogénre, bioetanolra, de legnagyobb valószínűséggel villamos áramra – kell alapozni” – véli Herczog.
„Európának ezeknek a technológiáknak a kifejlesztéséért és elterjesztéséért azonban tennie kell!” – figyelmeztet a képviselő, ezért az európai innováció, különösen a hidrogénautóra, illetve a karbonszegény technológiákra vonatkozó közös európai projektek támogatására szólított fel.
 
2010.07.08.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: