blindfriendly
rss
A fenntartható energia a növekedés motorja
A politikák és jogszabályok új generációjára van szükség, hogy a valódi fenntarthatóság irányába tereljük az energiatermelést, -elosztást és -fogyasztást, de anélkül, hogy a gazdasági prosperitást és a foglalkoztatást veszélybe sodornánk – mondta Herczog Edit szocialista EP-képviselő a General Electric multinacionális vállalatcsoport által az alternatív energia jövőjéről a németországi Salzbergenben február 24-én megrendezett konferencián.
 
„Az energiát végre nem csak terméknek vagy szolgáltatásnak kell tekinteni, hanem kultúránk és civilizációnk részének” – fogalmazott Herczog Edit, aki előadásában arra kereste a választ, hogy miként változtathatja az EU kitörési lehetőséggé a globális felmelegedés és az energiabiztonság kihívásait.
 
A képviselő emlékeztetett arra, hogy a nemrég hatályba lépett Lisszaboni Szerződés megteremti a szolidaritás elvén nyugvó, összehangolt európai energiapolitika alapjait. Ennek három legfontosabb pillére: a fenntarthatóság, a biztonság és a versenyképesség.
 
Európa az alacsony széndioxid-kibocsátású villamosenergia-rendszer és az energiafogyasztás radikális csökkentésének irányába halad, ennek a váltásnak azonban olyan módon kell végbemennie, hogy megmaradjon, sőt, növekedjen az EU versenyképessége – mutatott rá salzbergeni előadásában Herczog Edit. „Olyan energiaiparra van szükségünk, amely a gazdaság motorja és munkahelyeket teremt ahelyett, hogy exportálná a jólétet az EU-n kívüli energiatermelő országokba” – figyelmeztetett a politikus.
 
A megújuló energiaforrások, az intelligens villamos hálózatok, a széndioxid-megkötés, az új generációs atomerőművek, az elektromos és hidrogén hajtású gépjárművek, az akkumulátortechnológiák, az energiahatékony termékek és szolgáltatások, vagyis mindazon energetikai tevékenységek, amelyek a széndioxid-kibocsátás csökkentését szolgálják, a következő évtizedek leggyorsabban fejlődő gazdasági szektorát alkothatják Európában.
 
„Mind a hagyományos, de alacsony széndioxid-kibocsátású energiaforrásoknak, mind az alternatív energiaforrásoknak van helyük a nap alatt” – hangsúlyozta Herczog Edit. A sikeres uniós energiapolitika egyik záloga éppen az, hogy az energiaipar különböző technológiákban utazó szereplői ne zárkózzanak be saját gettóikba, hanem minden lehetséges módon kooperáljanak egymással. A szocialista képviselő kitért arra is, hogy Közép- és Kelet-Európában különös jelentősége van a regionális energetikai együttműködésnek, mert történelmi okok miatt a térség országai évtizedekre kirekesztődtek a formálódó európai energiapolitika fő sodrából.
 
2010.02.24.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: