blindfriendly
rss
A tudás is elképzelhetetlen energia nélkül
Soha nem tapasztalt kihívások elé állítja az európai társadalmakat a szemünk láttára kibontakozó harmadik ipari forradalom, a szénmentes energiaforrások egyre szélesebb körű alkalmazása, a fosszilis energiahordozóktól független gazdaság létrehozása – fejtette ki Herczog Edit európai parlamenti képviselő „Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában” című előadásában a február 19-én Budapesten megrendezett II. Magyarországi Klímacsúcson.
 
A szocialista politikus egyebek közt kiemelte, hogy a versenyképes gazdaság természeténél fogva tudásalapú, ugyanakkor ma már maga a tudás is elképzelhetetlen energia nélkül. „A digitális gazdaság még csak rövid időre sem tud biztonságos energiaellátás nélkül létezni” – figyelmeztetett Herczog Edit. Kitért arra is, hogy a felhasználható energiaforrások és lelőhelyek változásával, a demográfiai és migrációs folyamatokkal együtt változik a nemzetközi versenykörnyezet és benne az EU alkuképessége. Ebben az összefüggésben különösen fontos, hogy a Lisszaboni szerződés lehetőséget nyújt egy valódi, erős közösségi energiapolitika kidolgozására – hangsúlyozta Herczog Edit.
 
A globális felmelegedés elleni küzdelemben kitűzött uniós célokat csak a kutatás és fejlesztés előtérbe helyezésével, új innovációs kultúra megteremtésével, intelligens energiarendszerek kiépítésével, egyszóval az intelligens növekedés ösztönzésével lehet elérni – tette hozzá az EP-képviselő. Ehhez viszont mindenekelőtt új energiapiaci beruházásokra, a termelői és a fogyasztói oldalon egyaránt technológiai léptékváltásra van szükség. „Az energetikai befektetéseknek egyszerre kell hozzájárulniuk a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez és az ellátásbiztonság növeléséhez” – mutatott rá a II. Magyarországi Klímacsúcson elhangzott előadásában Herczog Edit.
 
 
2010.02.19.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: