blindfriendly
rss
Lengyelország beelőzhet
Az szakíthatja át a célszalagot az energiaversenyben, aki a leggyorsabban kötelezi el magát az atomenergia mellett, és elsőként exportál energiát a régióba – összegezte Herczog Edit az EU harmadik energiacsomagja által teremtett új kihívásokat a XIX. Gazdasági Fórumon. A képviselő szerint Lengyelország lehet a legkomolyabb versenytársunk.
 
A szocialista EP-képviselő a lengyelországi Krynicában az európai kormányzati vezetők és a régió meghatározó üzleti szereplői részvételével megrendezett XIX. Gazdasági Fórum előadójaként arra hívta fel a figyelmet, hogy régiónk gazdaságára továbbra is az alacsony energiahatékonyság, a magas szén-dioxid kibocsátás és az „energiazabáló” iparágak túlsúlya a jellemző. Hozzátette: Közép-Európában nemcsak az energiahatékonyságot kellene javítani, de a régió innovációs potenciálját is növelni kell, csak így tudunk elmozdulni az energia-intenzív termelés irányából a magas hozzáadott értéket termelő iparágak felé.
 
„Továbbra is az atomenergia a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás a klímaváltozás és a fenyegető energiahiány együttes megoldására” – összegezte képviselő a nukleáris energia melletti érveket. Rámutatott azonban, hogy az atomenergia súlyának növeléséhez nem elegendő folyamatosan fejleszteni a technológiát, de stabil jogi, politikai és pénzügyi hátteret is kell teremteni a beruházásokhoz, és növelni kell az emberek bizalmát. A lakosság bizalmát pedig addig lehet fenntartani, amíg a szakma garantálni tudja a biztonságos működést.
 
Herczog Edit szerint az Európai Parlament által elfogadott, az európai hálózatokat összekötő és a piacokat liberalizáló Harmadik Energiacsomag kiélezett versenyhelyzetet teremt a döntően energiahiányos régióban. „Az juthat sorsdöntő versenyelőnyhöz, aki először exportál energiát a régióba. Ezt a versenytársak már felismerték” – tette hozzá a képviselő. Az eddig döntően szénenergiát használó Lengyelország ugyanis 5 erőmű építését vállalta, ebből kettő tervezése már folyamatban van. Az eddig is jelentős atomenergia-fogyasztó Szlovákia (a nukleáris energia 50% körüli részarányával a teljes energia portfolióból a magyar 37%-kal szemben) pedig további két reaktor beüzemelését tervezi. „Ha Magyarország nem akar lemaradni az energiaversenyben, mielőbb hozzá kell látnia a nukleáris kapacitása bővítéséhez. A lengyelekkel szemben ma még meglévő technológiai előnyünk pillanatok alatt elolvadhat, hiszen ebben a versenyben kizárólag a megvalósult beruházások számítanak” – véli Herczog Edit.
 
2009.09.10.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: