blindfriendly
rss
Feszült az EP és a Tanács költségvetési vitája
 „A Parlament nem fog olyan alkuba belemenni, amely az Unió közös politikáit veszélybe sodorja” – összegezte az EP keddi plenáris vitájában képviselt parlamenti álláspontot Herczog Edit. A költségvetési bizottságba delegált szocialista politikus szerint téved, aki a Lisszaboni Szerződés csődjét látja az elhúzódó költségvetési vitában. „Épp ellenkezőleg, idén először van komoly eszköz az EP kezében, hogy megvédje az uniós programokat és a közösség értékeit” – véli Herczog.
 
A Lisszaboni Szerződés értelmében idén először egyenlő döntési jogot kapott a Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács az EU jövő évi költségvetéséről. A két szervnek 21 nap alatt kellett volna megállapodnia, az EU gazdasági miniszterei nem tudtak azonban megegyezni az Európai Parlamenttel novemberben, így a Bizottságnak egy új költségvetési tervezettel kell előállnia. Ezt követően a Tanácsnak egy hónapja van a határozathozatalra, majd a Parlament 42 napon belül kell, hogy döntsön a büdzséről. A legjobb esetben erre a karácsonyi döntéshozatali szünetet megelőző plenáris ülésen kerülhet sor.
 
Ellenben ha idén nem születik döntés, a 2011-es év ideiglenes költségvetéssel indul, a következő évben minden hónapra a 2010-es éves költségvetés egy tizenketted része jut, így néhány EU-s intézmény csak vegetálhat majd. További következmény, hogy a magyar elnökségre marad a végleges költségvetés elfogadása, amely veszélyezteti az elnökségi program teljes körű végrehajtását is.
 
„A puding próbája az evés” – véli Herczog Edit, aki szerint várható volt, hogy nem lesz konfliktusmentes a Tanács és az EP első együttdöntése, de nagyon fontos, hogy az EU választott testülete végre valódi kontrollt gyakorolhat a kormányokat képviselő Tanács felett költségvetési kérdésekben is. A képviselő hozzátette, az EP nem engedheti, hogy „kiéheztessenek” olyan uniós politikákat, amelyekről korábban közösségi döntés született, így továbbra is egység mutatkozik a frakciók között a Lisszaboni Szerződés vívmányainak határozott védelmében. „Az európai költségvetés tovább nem gyengíthető. A növekedést, versenyképességet biztosító uniós politikák támogatása nem lehet az intézmények és kormányok közötti alkudozások tétje” – fogalmazott felszólalásában Herczog Edit az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.
 
2010.11.23.
Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez
nyomtatás
Kapcsolódó hírek: